tr ru en de zh fr

benBlog

Okullarda Maker Hareketi!

Dünyada büyük ilgi uyandırmaya devam eden “Maker Hareketi” büyükler için hobi olmanın yanında, okullarda da çocuklara özel yeni bir öğrenme tekniği olarak uygulanmaktadır.

“Yeni Endüstri Devrimi” olarak da adlandırılan Maker Hareketi, teknolojide tüketimin hızlanmasının ardından üretime duyulan ihtiyacın artması sebebiyle ve gelecek nesillerin üretilmesi teşvik etmek adına eğitimde uygulanması gerekli önemli ve etkili bir dönüşümdür.

Maker Hareketi okullarda nasıl uygulanabilir ?
Eğer sizlerde öğrenmenin teknik bilginin yanı sıra uygulama ve deneyimlemeile bütünleşmesi gerektiğine inanıyorsanız; Maker Hareketi’nin okullarda yer alması gerektiğinin farkındasınızdır demektir. Okullarınızda ve eğitim içeriğinizde uygulayabileceğiniz çalışmalar şöyledir:

MAKER ALANI YARATIN

Öğrencilerin özgür olarak projeler üzerinde çalışabilecekleri, sosyal ağ kurarak fikir alışverişlerinde bulunabilecekleri, onları heyecanlandıran alet ve mekanizmaların yer aldığı bir Maker Alanı oluşturmak onları üretmeye teşvik edecektir. 3B yazıcılar, serbest çalışma masaları, el aletleri, ahşap tezgahları vb. çocukların ilgi alanlarına yönelik belirleyeceğiniz ürünleri özgün bir konsept ile oluşturabilirsiniz. Bağdaştırmak istediğiniz konuları bu alanda farklı materyaller ile örneklemek, onları düşünmeye ve yaratıcılıklarını geliştirmeye güdüleyecektir.

2. KEŞFEDİN

Teknolojinin gelişmesi ile üretim materyalleri ve araçları oldukça gelişmektedir. Arduino,cratch, MakeBlock, Mbot, TinkerCad, Rassbery Pi, 3 boyutlu yazıcılar” gibi teknoloji ile iç içe olabileceğiniz ve çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanabilecekleri, üretmeye teşvik eden uygulamaları inceleyerek birbirinden eğlenceli ve farklı projeler hazırlayabilirsiniz. Bu uygulamaların yanı sıra el becerilerini geliştirebilecekleri ahşap torna tezgahları, tekstil makineleri, lehim havya vb. araçları kullanarak mesleki anlamda kendilerini keşfetmelerini sağlayabilirsiniz.

3. KENDİ PROGRAMINIZI HAZIRLAYIN


Okul müfredatının yanı sıra gerçekleştireceğiniz Maker etkinlikleri için kendi içerik ve program çalışmalarınızı hazırlayabilirsiniz. Proje bazlı ilerleyerek öğrencilerin ilgi alanlarına göre çalışma konularınızı belirleyip, sıralama yaparak kendi müfredatınızı oluşturabilirsiniz. “Örneğin; robotik üzerine yapacağınız çalışmalar için Mbot kullanıyorsanız öncelikle Arduino ile ilgili temel bilgileri içeren bir çalışma yapabilirsiniz. Ardından Mbot üzerinde elektronik ,mekanik ve kodlama çalışmalarını bir müfredat altında işlemeniz gerekmektedir.” Programı oluşturma aşamasında öğrencilerin fikirlerini alarak ve kendi projelerini seçmelerini sağlayarak sorumluluk duygularını gelişmesine destek olabilirsiniz.

4. İZİN VERİN


Öğrenmenin en güzel şekilde dokunmak-hissetmek ile pekiştiğini biliyoruz. Yönlendirme yapmadan önce seçtiğiniz materyaller ile onları özgür bırakarak keşfetmelerine, yeni ürünler geliştirmeleri için yaratıcılıklarını kullanmalarına izin verin. Özellikle kullandığınız materyaller ne kadar fazla duyu organına hitap ederse öğrencilerdeki kalıcı etkiler artmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre öğrenciler;

okuduklarının yalnız % 10’unu,
duyduklarının % 20’sini,
gördüklerinin % 30’unu,
görme ve dokunma duyularını kullandıklarında %50’sini,
görüp, işittikleri ve öğrendiklerini anında ifade ettiklerinin %80’ini
görme,işitme,dokunma duyularını kullandıkları ve öğrendiklerini ifade ettiklerinin % 90’ını öğrenir ve unutmazlar.

1. Nilüfer Sk. No:5, 16110 Demirtaş Dumlupınar Osb/Osmangazi/Bursa

maker@benmaker.com

+90 224 504 15 97