benBlog
Wooder ile 23 Nisan Otomat Modeli Üretimi
Wooder ile 23 Nisan Otomat Modeli Üretimi
Hepinize merhaba üretim severler!
Bu yazımızda sizlerle birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı daha renkli bir hale getirecek ve otomat modeli üreteceğiz! Otomat modeli üretimi sırasında ahşap tasarım ve şekillendirme işlemlerini wooder ile gerçekleştirecek, şekillendirme işlemini tamamladığımız parçaların montajını tamamlayarak otomat modelini elde edeceğiz.
wooder ahşap tasarım ve şekillendirme modülleri kullanılarak üretilen Otomat Modeli’ne ait ‘Nasıl Yapılır?’ videosuna benmakercom YouTube kanalı ve aşağıda bulunan ekran üzerinden ulaşabilirsiniz.
wooder ahşap tasarım ve şekillendirme modülleri kullanılarak şekillendirilen otomat modeline ait mastar çizimlere yazımız içerisinde bulunan bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz!
Hazırsanız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığımız otomat modeline ait yazımıza başlayalım!
Otomat terimi, mekanik bileşenlerin bir araya getirilmesi ile bir insana ya da herhangi bir canlıya ait olan hareketlerin mekanikleşmiş hareketler ile betimlenmesidir. Otomatlar, mekanik olabileceği gibi elektrikli birer araç da olabilmektedir. Otomat modellerine ait fikir ve uygulamalar, sadece modern dünyada gerçekleştirilen çalışmalar gibi görünse de geçmiş dönemlere ait uygarlıklar da yerel malzemelerden ürettikleri mekanik araçlar ile farklı otomat modelleri oluşturmuştur.
Otomatlar; canlılara ait basit el – kol hareketlerinin yanı sıra doğru aktarımlar gerçekleştirildiğinde resim çizmek, yazı yazmak gibi karmaşık işlemleri de gerçekleştirebilmektedir.
Otomatlar, iki alt başlık altında değerlendirilebilmektedir: somut otomatlar ve soyut otomatlar.
Somut otomatlar, tasarımı gerçekleştirilen parçaların bir araya getirilmesi sonucunda üç boyutlu nesneleri tanımlamaktadır. Somut otomatların örneklerine M.Ö. 1300 yıllarında oluşturulan usturlab modelleri ile rastlanmaktadır.
Soyut otomatlar, somut otomatların aksine dijital olarak tanımlanan modellerdir. Bilgisayar programlama dilleri, nümerik hesaplamalar, farklı giriş değerleri için ilgili çıkış değerlerinin elde edilmesi prensibine dayanan soyut otomatlar, karar verme sistemlerinin oluşturulması ve bu sistemlerin üretimle ilişkisinin oluşturulması için kullanılmaktadır.
Temel bir otomat tasarımında birbirinden oldukça farklı malzemeler bir araya getirilerek bir model oluşturulabilmektedir. Bu amaçla kullanılan temel malzemelerden bazıları ahşap, kil, metal, kağıt, karton, plastik şeklinde sıralanabilmektedir.
Ahşap malzemeler, otomat yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Ahşap malzemelerin tercih edilmesinin en önemli amaçları arasında basit ve dayanıklı yapılar üretmek bulunmaktadır. Ahşap tasarımı gerçekleştirilmiş ve kam mekanizması üzerine yerleştirilerek yukarı – aşağı eksende devinimi taklit eden otomatlar oluşturmak mümkündür.
Tarih boyunca somut otomatlar kullanılarak halk oyuncakları, heykeller, tiyatro sahneleri oluşturulduğunu ve Al-Jazari’nin otomat modelleri üzerine birçok çalışması olduğunu biliyor muydunuz?
wooder ile üretimi gerçekleştirilen otomat modeli tasarımına ait mastar çizimlere buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler
- Gözlük
- Wooder Zımparalı Testere Modülü
- Wooder Matkap Modülü
- Ahşap Kontrplak Hammadde
- Çöp Şiş
- Pipet
- Su Bazlı Silindir Yapıştırıcı
- Makas
- Kağıt Zımpara
- Silikon Tabancası
- Mum Silikon
Yapım Aşamaları
- Ahşap Tasarım ve Şekillendirme Rehberi incelenir.
- Ahşap Tasarım ve Şekillendirme Rehberi’ndeki mastar çıkarma tekniği uygulanır.
- Çizimler, Wooder Zımparalı Testere Modülü ile şekillendirilecek otomat tasarımına ait parçaları oluşturacaktır.
Montaj işlemi için aşağıdaki işlemler takip edilir.
- Mastar çizimler kullanılarak şekillendirilen ve üzerinde kanallar bulunan parçalar, otomat modeline ait gövdeyi oluşturacaktır. Kanallar aracılığı ile dört parça bir araya getirilerek gövde montajı tamamlanır.
- Çöp şiş ucuna, daire şeklinde tasarlanan parça silikon tabancası yardımı ile sabitlenir. Aynı işlem bir başka çöp şiş için de gerçekleştirilir.
- Hareketin doğrusal bir şekilde gözlemlenebilmesi için pipet kullanılacaktır.
- Pipet yaklaşık 6 cm olacak şekilde makas yardımı ile kesilir.
- Kesilen pipet, gövde üzerinde bulunan boşluk içerisinden geçirilir ve silikon tabancası yardımı ile sabitlenir.
- Oluşturulan çöp şiş sistemlerinden biri, pipet içerisinden geçirilirken; ikinci sistem gövdenin sağ kenarında bulunan boşluk içerisinden geçirilerek konumlandırılır.
- Pipet içerisinden geçirilen sistem referans alınarak, gövde içerisinden geçirilen çöp şiş üzerine daire şeklinde bir başka parça daha eklenir.
- Gövde içerisinden geçen çöp şiş sisteminin sabitlenmesi için daire şeklindeki bir diğer parça, silikon tabancası kullanılarak sistem üzerine sabitlenir.
- Güç aktarımını gerçekleştiren mekanik parçaların montaj işlemi silikon tabancası kullanılarak gerçekleştirilir.
- Son aşamada Türk bayrağı sistem üzerine yerleştirilerek otomat modeli tamamlanır.